Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Auto Leasen. Maandelijks een leasebedrag betalen.

Een auto Leasen is een vorm van huurkoop. Dat wil zeggen, de auto wordt niet je eigendom, maar blijft eigendom van de leasemaatschappij, en daarvoor betaal je maandelijks een leasebedrag, zeg maar een huursom.

Regelmatig, maar ook weer absoluut niet altijd, wordt in het leasecontract afgesproken dat de betreffende leaseauto aan het einde van de looptijd van het auto leasen, voor een vast bedrag kan worden overgenomen. Een bedrag dat vaak vooraf bepaald wordt, als zijnde de restwaarde van het voertuig, aan het einde van de leaseperiode.

Zowel particulieren als bedrijven kunnen een auto leasen, hoewel de leasevorm, het leasecontract en vaak de looptijd toch wel kunnen afwijken.

Auto leasen kan goedkoper zijn

Voor particulieren zit er meestal niet echt veel verschil tussen een auto leasen of dezelfde auto kopen, althans voor wat betreft de maandelijkse kosten, hoewel leasen soms wat duurder uit kan vallen.

Bedrijven die een auto leasen, bijvoorbeeld voor vertegenwoordigers die veel kilometers maken, kunnen echter wel veel voordeliger uitzijn bij een auto leasen, in vergelijking tot dezelfde auto kopen.

Enerzijds hoeven bedrijven niet het aankoopbedrag op te hoesten, wat in het geval van een auto leasen anders in het bedrijf geïnvesteerd kan worden, anderszijds, zeker bij veel kilometers, is de waardedaling van de betreffende auto bij kopen, vaak erg groot.

Bij het lasen van een auto hoeft daarentegen geen rekening gehouden te worden met deze waardedaling, en dus niet met de afschrijving. Bovendien kan een bedrijf natuurlijk de leasekosten aftrekken, als zijnde bedrijfskosten.

Vaak kunnen bedrijven bij een auto leasen ook zaken als onderhoud en brandstof, en bijvoorbeeld banden, in het leasecontract laten opnemen, zodat de administratieve handelingen beperkt worden tot één maandelijkse betaling.

Hoewel er dus een groot verschil zit aan de zakelijkse autolease en privï leasing, leasen ook steeds meer particulieren een auto.

Niet zo zeer om, zoals vaak het geval is bij bedrijven, een fiscaal voordeel te behalen, maar meer omdat het zo makkelijk is. Je hoeft immers geen geld te hebben om een nieuwe auto te kopen.

Bij privé een auto leasen is het natuurlijk wel zaak om vooraf goed te bepalen of je de maandelijkse leasebedragen kunt betalen. Het blijft immers een soort lening die je afsluit om een auto te kunnen kopen, en het voertuig wordt niet je eigendom.