Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Autobanden zitten niet zomaar onder een auto

Autobanden zitten niet zomaar onder een auto, ze zijn veel belangrijker dan menigeen denkt.

Allereerst zit er een groot verschil tussen zomerbanden, en winterbanden, vandaar dat een groot gedeelte van Europa, gedurende de winterbanden verplicht heeft gedurende de wintermaanden, en diegenen die wel eens naar de wintersport zijn gereden op zomerbanden, die kunnen navertellen waarom de winterbanden zo belangrijk zijn bij winterse omstandigheden.

Eigenlijk heel simpel. Autobanden zijn niet zomaar autobanden. De winterbanden hebben in de winter meer grip, maar in de zomer minder grip. Zomerbanden hebben juist in de zomer meer grip, en bij een winterse bui nagenoeg geen grip.

Iedere temperatuur en ieder weerstype, vraagt om een eigen soort banden.

Misschien heb je wel eens naar autoracen gekeken, waar ze bij droog weer op autobanden rijden, waarin geen profiel zit. Alleen bij regen, worden de autobanden snel vervangen door banden met profiel.

Dat is ook van toepassing in de zomer en in de winter. Het is niet voor niets strafbaar in landen als Oostenrijk, om tussen half november en half maart, op zomerbanden te rijden. Er gebeuren namelijk veel meer ongelukken met auto’s die nog steeds zomerbanden gebruiken.

Veilige autobanden

Met de juiste autobanden onder je auto, rij je dan ook een stuk veiliger. Maar, er is meer.

Want ook de juiste bandenspanning is belangrijk. Niet alleen omdat je dan veiliger kunt rijden, want de juiste bandenspanning zal ook nog eens behoorlijk op de brandstof besparen. Bij autobanden met een verkeerde spanning, verbruik je simpelweg veel meer, naast natuurlijk het feit dat je eerder een ongeluk zult kunnen krijgen.

Hoe je het ook bekijkt, autobanden zijn misschien wel het meest belangrijke onderdeel aan een rijdende auto.

Daarom moet je ook de autobanden regelmatig controleren, dat voorkomt dat je te weinig grip krijgt, als de autobanden gewoon op zijn, en daarmee rijden er meer auto’s dan je zou denken. En het voorkomt dus dat je te veel brandstof verbruikt, althans meer dan nodig.

Wil je weten welke autobanden het beste zijn, dan kan je dat bijvoorbeeld bij de ANWB bekijken. Zij testen regelmatig zowel de zomerbanden, als de winterbanden. En ook hierbij is het aloude spreekwoord van toepassing, goedkoop is duurkoop. Koop dan ook autobanden die goed zijn, bijvoorbeeld die het in een test goed doen, en bespaar hier niet op.