Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Autobelasting. Bpm en Motorrijtuigenbelasting.

De autobelasting, die kan je in twee grote delen splitsen. Enerzijds de autobelasting die je moet betalen voor het rijden op de openbare weg, en anderzijds de BPM, een percentage van de nieuwprijs, die je betaald bij het kopen van een nieuwe auto, of als je een auto wilt invoeren vanuit het buitenland.

Een auto bezitten, is doorgaans natuurlijk erg leuk en erg fijn. Maar bij een auto bezitten, en dat is helaas ook van toepassing op de meeste andere gemotoriseerde vooertuigen, horen ook allerlei vervelende dingen, en grote kostenposten.

De autobelasting, alhoewel je normaliter niet zo veel merkt van de BPM, omdat deze veelal in de nieuwprijs is verwerkt, is natuurlijk nooit leuk, en dan met name de wegebelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd.

Goed omgaan met de autobelasting

Misschien niet fijn, dat je autobelasting mag betalen, we kunnen beter stellen moet, want het is verplicht, maar het is wel zaak om de autobelasting erg nauwgezet te betalen.

Want vergeet je de autobelasting te betalen, dan komt iemand van de belastingdienst het doorgaans gewoon ophalen, en wordt het bedrag dat je moet betalen, alleen maar nog hoger.

En, over hoog gesproken, de wegenbelasting is in Nedeland veelal hoger dan in andere landen van Europa. En dat kan natuurlijk soms ook wel eens teveel van het goede zijn.

Gelukkig, want de hoogte van de autobelasting is afhankelijk van allerlei factoren zoals CO2 uitstoot en motorvermogen, kan je zelf best wel veel er aan doen, om de hoogte van de autobelasting te verlagen.

En dat is zowel van toepassing op de BPM, als op de hoogte van de wegenbelasting.

Als je namelijk een andere auto zou kopen, eentje die minder CO2 uitstoot heeft, c.q. een lager motorvermogen, dant wordt het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks voor de wegenbelasting moet betalen, een stuk lager.

Ook de BPM is veel minder bij een dergelijke millieuvriendelijk voertuig. En dat zie je aan de nieuwprijs van dergelijke kleine auto’s, die stukken lager is.

Eigenlijk kan je gewoon stellen, dat tegenwoordig autorijden in een grote, benzineslurpende auto, een erg dure aangelegenheid is, voor wat betreft de autobelasting.

Je kunt dus beter in een kleiner voertuig gaan rijden. Dat is stukken goedkoper.