Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Autoverzekering

Een autoverzekering is in Nederland, en de meeste andere landen, verplicht. Althans voor de wettelijke aansprakelijkheid, ook wel WA genoemd. Alle andere delen van deze verzekering, zoals casco of beperkt casco, zijn niet verplicht. Deze twee delen verzekeren immers je eigen bezit, en daarvoor is het niet verplicht dit te verzekeren in de autoverzekering. De wettelijke aansprakelijkheid dus wel, want hiermeer wordt de aansprakelijkheid verzekerd, die je hebt als je bijvoorbeeld iemand aanrijdt, of een schade veroorzaakt aan een andere auto. Dit is dan ook bij wet geregeld, dat de autoverzekering minimaal de WA moet dekken.

De autoverzekering

Een autoverzekering is natuurlijk nooit goedkoop, hoewel de autoverzekering wel goedkoper kan worden, naarmate je langer schadevrij blijft. Daarvoor wordt in Nederland de Bonus Malus regeling gebruikt. Hoe langer je geen schade aan eigen auto hebt, die door je eigen schuld aan het voertuig werd toegebracht, hoe hoger de trede in de Bonus Malus wordt, en dus hoe lager de premie wordt. Vaak wordt ook de wettelijke aansprakelijkheid hierin betrokken, echter niet altijd.

Kort gezegd, hoe minder schade je veroorzaakt, hoe lager de betalingen voor de autoverzekering zijn, en hoe hoger de trede van de Bonus Malus is. Denk er bij het kiezen van een autoverzekering wel erg goed aan, dat de goedkoopste verzekering niet altijd ook daadwerkelijk de goedkoopste verzekering is. De prijs die je moet betalen, hangt namelijk van veel meer factoren af. En dan bedoelen we niet zo zeer de prijs die je moet betalen, de premie, maar het totaalpakket. Je hebt er namelijk niets aan, als de premie erg laag is, maar dat bepaalde schadegevallen niet worden uitbetaald door de verzekeringsmaatschappij. Immers, in dat geval moet je zelf de schade betalen, en dat kan natuurlijk erg duur worden.

Het is daarom ook erg belangrijk om enerzijds goed te kijken wat er allemaal gedekt is in de betreffende autoverzekering, en anderzijds om ook de voorwaarden, je weet wel, de spreekwoordelijke kleine lettertjes, goed door te lezen. Want in deze kleine lettertjes staat welke schadegevallen vergoed worden, maar staan ook uitsluitingsclausules, en de voorwaarden. De uitsluitingsclausules zijn daarbij vaak erg belangrijk. Hier kan bijvoorbeeld in staan, dat vandalisme, brand, of oorlogsgeweld, niet vergoed worden. Vooral brand en vandalisme, zeker als je in een stad of dorp woonachtig bent, waar dit toch wel eens gebeurt, zijn natuurlijk enorm belangrijk. Meestal kan je toch wel stellen bij de autoverzekering, dat de goedkoopste aanbieders vaak de minste dekking hebben, en de duurdere verzekeraars vaak de ruimste dekking hebben, alhoewel dit niet altijd zo is.