Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Electrische auto. Voordelig voor millieu en portemonnee.

Een electrische auto, dat kan je met recht een gave auto noemen. Want, letterlijk en figuurlijk, je stopt de stekker er in, en na eventjes opladen kan je er mee weg rijden.

Toch is er wel een heel erg groot verschil met voertuigen met een verbrandingsmotor, soms nadelig, en soms voordelig.

Twee van de grootste voordelen zijn, de millieuvriendelijkheid, en het ontbreken van het motorgeluid.

Een electrische auto is erg stil

Vooral dat laatste is voor de eigenaar van een electrische auto een enorm voordeel, hoewel het voor andere weggebruikers ook een nadeel kan zijn. Hoor je zelf geen motor ronken tijdens het rijden, en daardoor gaat zonder twijfel het rijplezier ver omhoog, ook andere weggebruikers horen je niet aankomen. Daardoor, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van gewenning, moeten de berijder van een electrische auto, en andere weggebruikers wel eventjes iets meer opletten. Want bij het overstekken door voetgangers, gaan deze er normaliter toch van uit dat ze auto’s aan horen komen, en dat is bij een electrische auto niet van toepassing. Dat andere voordeel, dat is niet alleen voordelig voor de omgeving, want uitstoot van vieze en nadelige gassen is er totaal niet meer. Het millieuaspect is namelijk ook erg vriendelijk voor je portemonnee. Je tankt als het ware electriciteit, dus voor de paar Euro’s heb je de tank weer vol. En dat is, ondanks de dalende brandstofprijzen, toch wel erg fijn.

Daar komt natuurlijk ook nog bij, dat er ook andere financiële voordelen te bemerken zijn bij een electrische auto.

BPM en wegenbelasting zijn immers afhankelijk van de co2-uitstoot. En aangezien die bij een electrische auto gewoon nul is, betaal je ook minder BPM, wat normaliter in de aanschafprijs is verwerkt, en minder wegenbelasting.

Een electrische auto rijden, is dan ook niet alleen maar voordelig voor het millieu. Hoewel dat natuurlijk wel de eerste prioriteit zou moeten zijn.

Maar minder geld hoeven uitgeven, om te kunnen rijden in een electrische auto, dat is toch maar mooi meegenomen.

Twee nadelen zijn er overigens wel. Opladen duurt gewoon een tijdje. Dus tank leeg, of liever gezegd batterij leeg, dan kan je niet zomaar bijvullen en wegrijden.

Ook zijn er te weinig oplaadpunten in Nederland, maar het zal niet lang meer duren, en je kunt een electrische auto op iedere straathoek opladen.