Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Energielabel auto. Bekijk precies hoe zuinig een auto is.

Het energielabel auto, is een makkelijke manier om te bekijken hoe zuinig een auto is, of hoe millieuonvriendelijk. Dit energielabel auto, wat je kunt bekijken van ieder willekeurig gemotoriseerd voertuig, met behulp van onze gratis kenteken check, heeft ook direct en indirect grote invloed op andere autokosten, zoals bijvoorbeeld BPM, Wegenbelasting, de brandstofkosten, en een eventuele bijtelling.

Het energielabel auto

Het energielabel auto is in Nederland opgedeeld in zeven catgorien, van A tot G, van meest zuinig en millieuvriendelijk, tot minst zuinig en meest millieuonvriendelijk. Bepalend voor de opname van een bepaald merk en type in een bepaalde ccategorie van het energielabel auto zijn het verbruik, en de CO2 uitstoot. Het verbruik wordt bepaald aan de hand van de officiële opgave van de fabrikant van het voertuig, normaliter in aantal liters verbruikte brandstof per 100 kilometer, en gesplitst in binnen en buiten de bebouwde kom. De CO2 uitstoot wordt bepaald op basis van de uitstoot in gram per kilometer.

Naast het energielabel auto, kan je overigens ook in onze gratis kenteken check, het gespecificeerde verbruik binnen en buiten de bebouwde kom zelf bekijken. Dit is natuurlijk bij een normale rijstijl. Dat wil dan ook zeggen, dat als je minder ‘zuinig’ gaat rijden, dus bijvoorbeeld sneller als de gemiddelde snelheid, het verbruik in werkelijkheid hoger zal liggen. Ga je voorzichtiger en dus zuiniger rijden, dan is het aangegeven gemiddelde verbruik hoger dan het daadwerkelijke verbruik. Je kunt op deze manier natuurlijk nog een stukje meer brandstof besparen.

Maar, dat heeft verder geen invloed op de hoogte van de BPM, de Wegenbelasting of een eventuele bijtelling. Deze worden namelijk bepaald aan de hand van het energielabel auto, die op zich weer bepaald wordt aan de hand van de opgave van de fabrikant. Zuiniger rijden, heeft dan ook alleen invloed op het brandstofverbruik, en dus je eigen uitgaven.

Wel kan je aan de hand van het energielabel auto, bekijken of een bepaald merk of type voor jou geschikt zou zijn. Hoe dichter de categorie van een auto bij de eerste categorie zit, en deze eerste categorie is A, hoe minder kosten het voertuig zal veroorzaken, en natuurlijk hoe minder belastend het voertuig voor het millieu is.