Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Kenteken Schorsen. Tijdelijk je auto afmelden.

Het kenteken schorsen is de meest simpele keuze, als je een voertuig zoals een auto tijdelijk niet meer gebruikt. Op die manier hoef je namelijk ook geen wegenbelasting te betalen.

Het kan altijd voorkomen, dat je tijdelijk je auto niet gebruikt. Je vertrekt bijvoorbeeld tijdelijk naar het buitenland, maar ook als je tijdelijk niet in staat bent om een auto te gebruiken, bijvoorbeeld door ziekte, of als je onverhoopt tijdelijk je rijbewijs kwijt bent.

Doe je op zo’n moment niets, dan komen de rekeningen van de belastingdienst gewoon binnen voor de wegenbelasting, en ook de autoverzekering loopt gewoon door. Ook kan je op een dergelijk moment de verplichte APK tijdelijk stopzetten.

Tijdelijk het kenteken schorsen

Doe je niets, dan is dat natuurlijk zonde van het geld. Want je betaald wel voor de auto, maar je gebruikt het voertuig niet. Daarom kan je het kenteken schorsen, of liever gezegd laten schorsen. Zo’n schorsing kan maximaal een jaar duren, vanaf de datum dat de schorsing wordt aangemeld. Het kenteken schorsen kan je tegenwoordig gewoon online doen, bij de RDW op de website. Verrekte handig dus. Je klikt dan op de knop “Schorsen aanvragen of verlengen”, je kunt inloggen met je DigiID, en je hoeft alleen maar de gegevens in te vullen.

Vanzelfsprekend, want dat is nu typisch in Nederland, zijn er wel kosten aan verbonden, die je alleen met iDeal kunt betalen. Na het kenteken schorsen, wordt deze schorsing in het kentekenregister verwerkt, en je ontvangt van de RDW een email, waarmee je de schorsing moet bevestigen. En klaar ben je. Natuurlijk moet je het kentekenbewijs wel bewaren, tijdens het kenteken schorsen, want dat heb je weer nodig als je de schorsing laat opheffen, of als deze verloopt. Vanzelfsprekend, kan je alleen je eigen voertuig laten schorsen, en heb je wel een DigiID nodig, die, als je deze nog niet hebt, wel eerst moet aanvragen.