Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Kun je zelf je eigen auto verven?

Blog image 1

Het is mogelijk dat je na verloop van tijd de kleur van je auto zat bent. Waar je bij aankoop volledig overtuigd was van de ene kleur, ben je er nu op uitgekeken en wil je jouw auto van een andere kleur laten voorzien. Toch kiezen mensen hier niet vaak voor, omdat het professioneel laten lakken van je auto een flinke investering is. Bovendien is een geheel nieuwe auto kopen wat overdreven als je een andere kleur auto wilt, zeker als je huidige auto nog in een goede staat verkeert.

Zelf je auto schilderen? Je ziet wel eens oude auto’s rondrijden waar mensen hun creativiteit op uitgeleefd hebben. We vertellen je hieronder of het zelf schilderen van je auto een goed idee is of dat je een aanbieding muurverf beter kunt gebruiken voor het schilderen van een muur.

Is het een goed idee om zelf je auto te schilderen?

De totale kosten van het laten lakken van je auto hangt af van de grootte. Voor kleinere auto’s ben je al snel tussen de €2.000 en €5.000 kwijt, bij grotere auto’s kost het lakken al snel meer dan €10.000. Geen wonder dat je wellicht overweegt om zelf je auto te lakken. Maar is dit een goed idee? Het is sowieso goed om te weten dat je nooit zo’n professioneel eindresultaat zult behalen in vergelijking met een specialist. Een latex aanbieding is daarom ook vooral de moeite waard wanneer je in je huis aan het klussen bent en niet direct om een duurzaam resultaat op een auto mee te bereiken.

Omdat duidelijk zichtbaar is dat de auto niet door een professional is gelakt, gaat het zelf verven van je auto gepaard met een waardeverlies. Dit is dus alleen een aantrekkelijke optie als je niet meer van plan bent om je auto te verkopen. Het is daarom ook een afrader om de auto van een ander te schilderen. Daarnaast kun je een auto beter niet zelf lakken als het gebruikt wordt voor representatieve doeleinden. Sowieso raden we af om een hoogwaardige auto zelf te lakken. Dat kun je beter doen als het gaat om een oude auto van een mindere kwaliteit.

Hoe kun je een auto zelf verven?

Een auto zelf schilderen is eigenlijk geen goed idee. Ben je een ervaren schilderen en heb je ervaring met het werken aan auto’s, dan zul je het wellicht kunnen overwegen. Je kunt een auto niet lakken met een roller, want op het oppervlak van een auto kun je hiermee geen strak en glad eindresultaat behalen. Een spuitbus is een betere optie. Wel zul je flink moeten inkopen, aangezien je gemiddeld twaalf tot zestien spuitbussen nodig gaat hebben voor het verven van een auto. Je werkt van boven naar beneden en je zult enkele voorbereidende stappen moeten ondernemen zodat de verf goed kan hechten.

Auto zelf verven: geen goed idee

Technisch is een auto zelf schilderen een optie, maar in de praktijk valt deze optie zwaar tegen. Het levert nooit een mooi en professioneel eindresultaat op. Het is alleen een optie voor oudere auto’s, en zelfs dan is het twijfelachtig of het een goed idee is. Daarom is je auto opnieuw laten lakken door een professioneel bedrijf nog altijd de beste optie. Is de auto verouderd, dan is het kopen van een nieuwe auto in een andere kleur wellicht een betere optie. Een auto zelf verven doe je op eigen risico. Maar wat ons betreft kun je het lakken van een auto het beste overlaten aan de professionals.