RDW, de Rijksdienst voor het wegverkeer

Als je een auto bezit, of een ander gemotoriseerd voertuig, dan krijg je in de regel te maken met twee overheidsinstanties. De belastingdienst, en we hoeven je natuurlijk niet te vertellen wat de belastingdienst precies doet, en de RDW, of voluit de RijksDienst voor het Wegverkeer.

Wat doet de RDW

Wat de RDW doet, weten veel mensen niet, en dat komt doordat je normaliter nooit met deze instantie te maken krijgt. Immers, de meeste voertuigen worden overgeschreven op het postkantoor, of door de dealer, en niemand ziet, dat eigenlijk de RDW verantwoordelijk is voor deze overschrijving. De RijkstDienst voor het wegverkeer is namelijk verantwoordelijk voor de kentekens in Nederland, en de afgifte daarvan. Het is dan ook deze instantie, die de kentekenbewijzen afgeeft, of sind begin 2014 de nieuwe kentekencard. Daarbij worden vanzelfsprekend allerlei gegevens geregistreerd bij de RDW, en dat kan je heel mooi zien, als je op deze website een gratis kenteken check doet.

Dit is overigens niet het enige dat de RijksDienst voor het Wegverkeer doet. Bij de andere werkzaamheden, zal je ook eerder met de RDW in contact komen, dan bij het overschrijven van een voertuig, maar deze werkzaamheden zal je in de regel minder vaak gebruiken. Wel hebben alle andere werkzaamheden direct verband met de kentekens en voertuigen.

Bijvoorbeeld kan je bij de RijksDienst voor het Wegverkeer, een kenteken laten schorsen. Dat doe je bijvoorbeeld, als je, al dan niet tijdelijk, je auto of ander voertuig niet gebruikt. Het schorsen van een kenteken kan voordelig zijn, omdat je in de periode dat het kenteken geschorst is, bijvoorbeeld ook geen wegenbelasting hoeft te betalen. Want dat zou natuurlijk zonde van het geld zijn, als je de auto toch niet gebruikt.

De RDW is ook verantwoordelijk voor de APK, althans het toezicht dat deze periodieke keuring ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Als je bij ons de gratis kenteken check doet, waarbij de gegevens van de RDW worden opgehaald, zie je, naast diverse andere informatie over het voertuig, ook de vervaldatum APK staan. Daarmee kan je al zien, dat bij alle voertuigen die bij de RijkstDienst voor het Wegverkeer staan geregistreerd, ook de APK nauwlettend wordt bijgehouden.

Een andere belangrijke taak is de afgifte van de rijbewijzen, maar ook daar merk je normaliter weinig van.