Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

RijksDienst Wegverkeer

De RijksDienst Wegverkeer, dat is een overheidsinstantie waar je, anders dan bijvoorbeeld bij de belastingdienst voor de wegenbelasting, normaliter niet zo veel mee te maken krijgt. Toch doet de RijksDienst Wegverkeer veel meer, dan je zou vermoeden.

Het meest in het oog springende dat de RijksDienst Wegverkeer doet, is de afgifte van kentekens en kentekenbewijzen, ook wel de kentekencard genoemd in de nieuwste vorm.

RijksDienst Wegverkeer nodig?

Normaliter heb je dus de RijksDienst Wegverkeer nooit nodig. Je krijgt weliswaar van hen het kentekenbewijs van je voertuig, tegenwoordig is dat de kentekencard en de tenaamstellingscode, maar dat krijg je natuurlijk niet zo vaak als een rekening voor de wegenbelasting, en dus heb je bijna nooit contact met de RijksDienst Wegverkeer.

Tenzij je natuurlijk het kentekenbewijs kwijt raakt, want dan geven ze hier een nieuwe af. Vanzelfsprekend doet deze overheidsinstantie veel meer, alleen dat zie je eigenlijk nooit. Maar bijvoorbeeld de kenteken check, die je hier op onze site ook geheel gratis kunt doen, is alleen mogelijk dankzij de RijksDienst Wegverkeer. Doordat daar alle gegevens van voertuigen worden geregistreerd, kunnen wij je al deze gegevens gratis beschikbaar stellen.

Datzelfde is ook van toepassing op bijvoorbeeld de kilometerstandscheck, waarmee je kunt controleren of er misschien met de kilometerstand is gesjoemeld. Ook dat is mogelijk omdat de RijsDienst Wegverkeer bij alle beurten en APK-keuringen, de kilometerstand registreert. Ook is de dienst het adres als je bijvoorbeeld een kenteken wilt schorsen, als je het kentekenbewijs kwijt bent geraakt, en natuurlijk als je een rijbewijs krijgt of wilt verlengen. Want ook dat wordt eigenlijk, alhoewel je daarvoor niet bij het loket van de Rijksdienst Wegverkeer een aanvraag doet, maar bij de gemeente, door deze dienst afgegeven.

En, want dat mogen we natuurlijk niet vergeten, dankzij de RijksDienst Wegverkeer rijden er geen wrakken meer op de weg, aangezien de dienst ook verantwoordelijk is voor de APK, de Algemene Periodieke Keuring. Kortom, alles wat met de veiligheid op de weg te maken heeft, komt eigenlijk uit Veendam, waar deze instelling gevestigd is.