Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Scootmobielen voor dummy’s

Het aanschaffen van een scootmobiel voor ouderen klinkt soms als een logische stap. Echter zijn er een aantal belangrijke aspecten waar men aan moet denken wanneer een scootmobiel wordt aangeschaft. Veel scootmobielen beschikken namelijk over eigenschappen waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt, maar die weldegelijk belangrijk kunnen zijn. We beginnen met een aspect waar veel mensen niet eens van bewust zijn totdat ze erover nadenken.

Hoeveel wielen heeft een scootmobiel?

Dat klinkt natuurlijk als een instinker, maar een scootmobiel is leverbaar met drie, vier of vijf wielen. Hoewel het logisch lijkt dat een scootmobiel met meer wielen stabieler is, is de stabiliteit van de verschillende scootmobielen vergelijkbaar.

Het aantal wielen heeft namelijk vooral te maken met de wendbaarheid. Hoe meer wielen, hoe minder wendbaar een scootmobiel is. Het is daarom belangrijk om te kijken waar de scootmobiel gebruikt gaat worden. In kleine ruimtes is een scootmobiel met minder wielen dan ook aan te bevelen.

Hoe ver kan ik rijden met een scootmobiel?

Dit is misschien wel het belangrijkste aspect. Aangezien het tussen verschillende scootmobielen aardig kan verschillen, is het belangrijk voor jezelf om na te gaan waar deze voor gebruikt gaat worden. Een klein ritje naar de supermarkt is geen probleem; wil je er grote afstanden mee afleggen, dan zal je hier bij aanschaf rekening mee moeten houden.

Kan ik de scootmobiel handig meenemen?

Wanneer je met de familie (en dus ook opa en oma) een dagje weggaat, is het voor hen natuurlijk erg belangrijk dat de scootmobiel ook meegaat. Het kan daarom handig zijn om jezelf hier vooraf op in te stellen. Er zijn namelijk ook scootmobielen te koop die je kunt demonteren of zelfs op kunt vouwen. Hier is echter wel rekening gehouden met de batterij van de scootmobiel. Een opvouwbare scootmobiel of een scootmobiel die demonteerbaar is, zal dan ook een kleinere actieradius hebben dan een normale scootmobiel.

Zit een scootmobiel ook lekker?

Of een scootmobiel lekker zit, is volledig van jezelf afhankelijk. Het is daarom zeker aan te raden om een aantal verschillende scootmobielen uit te proberen. Zo kom je er gemakkelijk achter of deze scootmobiel ook daadwerkelijk lekker zit. Zeker wanneer er lange afstanden mee gereden worden is dit erg belangrijk. Een slechte zitting of vering kan namelijk verregaande gevolgen hebben voor je rug. Ook kunnen hierdoor andere gezondheidsklachten ontstaan.

Te duur?

Indien je de scootmobiel niet ‘cash’ kunt veroorloven dan is een scootmobiel leasen een idee om te overwegen.

Moet ik verzekerd zijn?

Ja, dat moet. Je bent namelijk wettelijk verplicht om je scootmobiel minimaal WA te verzekeren. Als je dit gedaan hebt, krijg je een verzekeringsplaatje van de verzekeringsmaatschappij. Deze moet je op de achterkant van de scootmobiel monteren. Hierdoor is het voor iedereen duidelijk dat de scootmobiel verzekerd is.

Te veel senioren uitstraling?

In het geval dat je niet geassocieerd wilt worden met het toch enigszins stoffige image van een scootmobiel, in zo een geval kun je wellicht beter gaan voor een elektrische driewieler fiets. Veel van dezelfde voordelen als de scootmobiel gelden, maar komt dus wat vlotter over.