Vul hier je kenteken in

Gratis kenteken check

Vraag gratis alle voertuiggegevens die bekend zijn bij de RDW op! Zoals cataloguswaarde, energielabel, bouwjaar, APK vervaldatum en zie of dat het voertuig verzekerd is!

Waarde auto

De waarde van een voertuig, is niet zo simpel te bepalen, en hangt van nogal wat factoren af. Ook is het begrip waarde auto, afhankelijk van de situatie, en het tijdstip waarop je dit wilt weten. Er zijn immers verschillende waarden, naast natuurlijk de emotionele waarde.

Waarde Auto bepalen

Waarschijnlijk wil je de waarde auto bepalen, omdat je bijvoorbeeld de auto wilt inruilen of verkopen. Als dit het geval is, dan ligt de waarde aan een aantal factoren, zoals onder andere de leeftijd, de technische toestand, de asseccoires, het merk en model, en natuurlijk of de auto deuken heeft, of andere schade. Aan de hand van dit soort factoren kan de waarde bepaald worden, maar is vanzelfsprekend slechts een indicatie. De dealer, handelaar of anderszins kopende partij, kan natuurlijk een geheel ander idee van de prijs hebben! Dat kan door een dealer, een handelaar, maar vanzelfsprekend ook bij verschillende websites online, zoals bijvoorbeeld van de ANWB en de BOVAG. De ANWB en de BOVAG hanteren ook zogenoemde koerslijsten, waaruit je grofweg kunt bekijken en bepalen, hoeveel een voertuig, dus ook motor en dergelijke, waard is.

Maar, denk er wel aan, dit zijn alleen maar indicaties. Maar er is nog iets meer aan het begrip waarde auto, en dat hangt een beetje af in wat voor een situatie je bent. Zo kennen we namelijk ook de begrippen aanschafwaarde, ook wel catalogusprijs, vervangingswaarde, en dagwaarde van een auto.

Dagwaarde

De dagwaarde van een auto komt nog het dichst bij het begrip waarde auto, en wil eigenlijk niets anders zeggen; dit is het voertuig vandaag ongeveer waard. Een voertuig wordt immers iedere dag een beetje minder waard, en als er schade aan het voertuig is, gaat de waardedaling nog sneller. Tot op zekere hoogte, want een erg oude auto, wordt weer meer waard. De zojuist beschreven koerslijst ANWB en BOVAG, worden meestal gebruikt om de dagwaarde te bepalen.

Aanschafwaarde of catalogusprijs

De aanschafwaarde of catalogusprijs is eigenlijk niets meer en niets minder, dan de prijs die je voor de auto hebt betaald, bij aankoop. Daarbij wordt catalogusprijs vaak gebruikt bij nieuwe auto’s. Alhoewel je natuurlijk vaak toch een iets andere prijs zult betalen.

Vervangingswaarde

De Vervangingswaarde, is de prijs die betaald moet worden, als je een soortgelijke auto koopt, van het zelfde merk, model, en met ongeveer dezelfde assecoires. Het begrip vervangingswaarde komt eigenlijk uit de verzekeringsbranche, en wordt meestal gehanteerd als de auto total loss is, of gestolen is. Vaak wordt op basis van de voorwaarden, de vervangingswaarde uitbetaald. Naar welke soort waarde auto je ook op zoek bent, vaak kom je met de gratis kenteken check al een stuk verder, zoals je deze bij ons gratis kunt uitvoeren.